Snijmarge foutSnijmarge goed"Wat is snijmarge?"

Dat is een veelgestelde vraag die wij bij Printweb ontvangen van onze klanten. Bij het aanleveren van drukwerk is het namelijk van belang dat u bij het ontwerp van bijvoorbeeld een flyer rekening houdt met deze snijmarge. Voor veel klanten voelt het onnatuurlijk om bijvoorbeeld bij het ontwerp van een A5 flyer een bestand te maken die groter is dan een A5 formaat. Toch is dit nodig om uiteindelijk een flyer aan te kunnen leveren naar uw wens. Hieronder ga ik u uitleggen wat een snijmarge precies is en waarom het belangrijk is bij het ontwerp van uw drukwerk. Daarnaast leg ik uit hoe u het bestand het beste kunt opmaken, zodat uw drukwerk er professioneel uitziet. Want met een aantal kleine tips is een professioneel ontwerp eenvoudig te realiseren.

Waarom is snijmarge?

Om het begrip snijmarge te begrijpen, geef ik eerst een kleine indruk van hoe wij te werk gaan. Wanneer u bijvoorbeeld een A5 formaat aanlevert, betekent dit niet dat wij alle producten apart printen. Bij Printweb wordt al het drukwerk op een groot vel afgedrukt, zodat wij zo efficiënt mogelijk kunnen produceren. Zodoende kunnen wij goedkope prijzen aanbieden, wat weer voordelig is voor onze klanten. Zodra het grote vel met alle ontwerpen uit de printer is gerold, wordt het drukwerk gesneden in de gewenste formaten. Vaak 'leeft' het papier net te veel om het drukwerk perfect langs de lijntjes te kunnen snijden. Dit is misschien wel herkenbaar wanneer u weleens foto's of afbeeldingen precies langs een witte rand wilde uitknippen, waardoor er meestal naast de afbeelding een dunne witte rand te zien is. Wanneer u iets meer in de afbeelding knipt, is deze witte rand niet zichtbaar. Datzelfde principe geldt ook bij het drukwerk waar wij ons op richten, wij knippen als het ware een klein stukje af van het complete ontwerp. Daarom vragen wij om het drukwerk 3 mm groter op te maken dan het oorspronkelijke formaat, zodat wij bij het snijden van het drukwerk geen witte randen achterlaten op uw ontwerpen. De snijmarge is van toepassing op alle producten die u graag door ons laat drukken, van kleine visitekaartje tot aan A0 posters. Want het maakt niet uit hoe klein of groot het oorspronkelijke formaat is, het effect van net langs de rand te snijden is met 3 mm snijmarge altijd opgevangen.

Waarom 3 mm?

Nu lijkt 3 mm rondom het drukwerk als een vrij brede rand en dat vinden wij ook! Vanuit de geschiedenis van de grafische industrie is de marge van 3 millimeter bepaald, wat eigenlijk nog steeds aangehouden wordt in de wereld van drukwerk. De marges van productiemachines van jaren geleden waren vele malen groter dan nu eigenlijk nodig is. Toch is de 3 mm snijmarge altijd aangehouden en zodra u het drukwerk dan ook op deze manier opmaakt, dan weet u zeker dat het goed drukwerk oplevert.

Waar moet ik nog meer opletten? 

U bent er alleen nog niet zodra u het drukwerk 3mm groter maakt, want in verschillende soorten drukwerk zijn vaak afbeeldingen of logo's opgenomen. Deze afbeeldingen dienen minimaal 3 á 5 mm van de snijlijn te staan, zodat het drukwerk niet dwars door de afbeeldingen wordt afgesneden. Dit betekent dus dat de afbeeldingen in totaal 6 á 8 mm vanaf de mediarand moeten staan, aangezien u te maken heeft met een snijmarge van 3 mm rondom het gewenste formaat. Op deze manier hebben de beelden of logo's genoeg ruimte vanaf de rand, zodat deze goed zichtbaar en/of leesbaar blijven. Klik hier voor andere aanleverspeficaties.

Door Rense Vervenne.