RGB en CMYK zijn beide aanduidingen voor de basiskleuren en komen een heel eind overeen, maar in drukwerk maakt het een wereld van verschil.

Wat is het verschil tussen RGB en CMYK?

RGB en CYMRGB staat voor rood, geel, blauw: de drie primaire kleuren waarmee alle andere kleuren gemengd kunnen worden. Een belangrijke reden waarom deze kleuren niet gebruikt worden in drukwerk, is omdat het mengen van deze kleuren op een witte ondergrond (lees: papier) niet kan. Daarom worden er iets andere kleuren gebruikt: cyaan, magenta, yellow (CMY). Omdat deze drie kleuren geen volledig zwart geven, is de drukkleur zwart toegevoegd (K. Deze wordt ‘Key’ genoemd, omdat de B verwarring kan scheppen met ‘blue’). Dit ziet u ook terug in de cartridges van uw printer: ééntje voor CMY en een cartridge voor zwart.

Bij CMYK worden de kleuren óók gemengd maar op een andere manier dan met RGB. De kleuren worden namelijk niet door elkaar gemengd maar na elkaar gedrukt in puntjes. Deze puntjes staan zo dichtbij elkaar dat ze een dekkende laag geven, maar omdat er wel ruimte tussen zit krijgt u geen te dikke inktlaag.

Kleurprofielen

CYMK drukwerk rastpuntjesAlle drukpersen van Printweb hebben een eigen kleurprofiel voor elke papiersoort. Op onze productieafdelingen worden uiteindelijk alle bestanden omgezet naar het kleurprofiel van de pers om te zorgen dat de kleur die u wilt ook daadwerkelijk de gedrukte kleur is. Daarom is het belangrijk dat u kleuren kiest die zich zo makkelijk en zuiver mogelijk laten vertalen naar het drukprofiel. Wij raden dan ook aan om geen specifieke kleurprofielen toe te passen op uw drukwerkbestanden. Meer over CMYK kunt u lezen bij onze aanleverspecificaties.

En wat zijn dan PMS-kleuren?

PMS (Pantone) kleuren zijn voorgemengde en dus kant-en-klare drukkleuren die gebruikt worden in plaats van of als toevoeging op CMYK full colour druk. Deze zetten we standaard om naar CMYK-kleuren, waardoor de kleurbeleving anders kan zijn. Zeker wanneer het gaat om een felle (fluorescerende) kleur, kan deze omgezette kleur zeer afwijken. Voor sommige producten kunnen wij een bedrukking met PMS-kleuren realiseren. Als u dat wilt, kunt u contact opnemen met onze klantenservice of makkelijk een offerte aanvragen.