Wat is resolutie? Deze term drukt de kwaliteit en scherpte van een afbeelding uit en geeft de dichtheid van het aantal beeldpunten, of pixels, aan. Resolutie wordt gemeten in dpi: dots per inch.

Wat is resolutie in dpi?

Wat is resolutie?Wie wel eens een afbeelding downloadt van een site met stockphoto’s, of werkt met Photoshop zal de term wel eens zijn tegengekomen. Bij het opslaan of downloaden van de afbeelding kunt u kiezen uit het aantal dpi. Wat is dan het beste?

Een hogere resolutie betekent meer beeldpunten en dus een scherpere afbeelding. Voor gebruik op internet (een afbeelding op uw website of blog bijvoorbeeld) is 72 dpi genoeg. Gaat u een afbeelding drukken – daarvoor bent u hier waarschijnlijk – dan is minimaal 150 dpi nodig. Alles wat u daarboven zit is alleen maar beter. Tot 300 dpi althans; daarna is het verschil voor gewoon drukwerk niet meer te zien. Wat is resolutie? Nu weet u het dus.

Wat is resolutie bij bestanden delen?

Vaak zijn beeldbestanden van een te lage kwaliteit; ze moeten in een Dropbox-account passen, worden verkleind omdat ze per e-mail moeten worden verstuurd of de instellingen van de camera of beeldbewerkingsprogramma staan niet goed. In deze gevallen worden de bestanden gecomprimeerd wat betreft het aantal pixels. Kleurnuances vallen weg en als de afbeeldingen dan weer worden uitvergroot, krijgt u van die blokjes. Niet wat u wilt op uw drukwerk.

Bij Printweb werken we met WeTransfer. U kunt grote bestanden dus gewoon uploaden en hoeft niet te comprimeren om bijvoorbeeld te kunnen mailen.

Voor de kwaliteit van uw drukwerk hebben we nog een aantal dingen waar u op dient te letten, zoals:

  • Zorg voor een afloop (bleed) van 3 mm aan alle zijden. Deze afloop wordt afgesneden om witte randen te voorkomen.
  • Teksten dienen te worden omgezet naar lettercontouren voor het uitsluiten van fontconflicten.
  • PDF-bestanden dienen aangeleverd te worden volgens standaard PDF/X1-a 2001 profiel.

Voor meer punten kunt u kijken bij onze aanleverspecificaties.

Als u niet zeker bent over uw bestanden en wat is resolutie, kunnen we uw bestanden controleren of u kunt even contact met ons opnemen.